НИЕ ОТ SALAD BOX ПОДКРЕПЯМЕ

МЛАДИТЕ, СМЕЛИ И АКТИВНИ БЪЛГАРСКИ СПОРТИСТИ

 Publish date: 09 July 2019

title

Ние от Salad Box подкрепяме младите, смели и активни български спортисти и в поредица от срещи ще ви запознаем с тези, с които страстта към здравословното хранене ни срещна лично! Представяме ви плувкинята Габриела Георгиева, която през 2018 г. на европейското първенство в Глазгоу направи най-доброто си плуване в кариерата си досега и второто в българската класация, след като стана 11-а на 200 м гръб.

 

Може ли да се представиш накратко и да ни разкажеш за себе си?

Казвам се Габриела Георгиева. На 22 години. В момента съм последна година студент в Национална Спортна Академия “Васил Левски”

 

Откога се занимаваш със спорт? Как започна всичко?

Много се запалих по плуването още от малка. Започнах, когато бях на 2 или3 годинки в детската градина, малко след като бяха записали сестра ми. Първата ми треньорка видя, че имам потенциал и ме прати при сегашния ми треньор. Вече плувам от 16 години. Пробвала съм и други спортове,но като за развлечение. Определено плуването е моят спорт. Откакто се помня, винаги съм плувала по два пъти на ден без сряда и събота, а в неделя се отдавам на пълноценна почивка.

 

Каква си мечтаеше да бъдеш като малка?

Като се замисля сега - не знам. Най-сигурното е, че винаги съм се радвала на всеки един момент в басейна. Мисля, че това е най-важното.

 

Как преминават дните ти, преди подготовката за състезания?

Имам изготвена програмата от треньор за съответните тренировки и в басейна, и на сухо (във фитнес). В подготвителния период прекарвам по горе-долу два часа в басейна за една тренировка и около 1 час във фитнеса. Събира ми се за ден около 4 часа във водата и 1-2 часа във фитнеса. Старая се винаги да давам максимума от себе си във всяка една тренировка, за да бъде по-пълноценна тя. В състезателен период плувам по-малко – около 1 час и наблягам на повече коремни преси, дърпам ластици за тонус и гъвкавост.

 

Кое е най-голямото ти постижение, с което се гордееш?

През 2015 година отидох на първото си Европейско първенство за мъже и жени. Това беше от изключително важно значение за мен, защото се доказах пред себе си, че с много труд и лишения мога да постигна много. Но това беше началото.

През 2016 година имах тежък период. Не можах да покрия норматива за Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Бях на 15 стотни от “Б” норматив. Вярно с “Б” норматив пак не е сигурно участието ти,но за мен беше доста голямо постижение.

През 2017 година отидох на първото си Световно първенство. Представих се доста добре, което ме мотивира още повече. А през 2018 година отново на Европейско Първенство за мъже и жени се представих достойно и влезнах на полуфинал в основната ми дисциплина 200 метра гръб. Това е най-голямото ми постижение. За сега😉

 

Може ли да ни разкажеш повече за режима си на хранене? 

Не мога да кажа,че имам точен режим на хранене.

Храня се по 5/6 пъти на ден - закуска, обяд и вечеря са задължителни. След тренировките хапвам също нещо малко, дали ще е плод или вид протеинов бар, зависи колко съм гладна и колко тежка ми е била тренировката. Също така и преди тренировка зареждам с някой въглехидрат.

В подготвителен период ям всичко и по много. Изключвам храните, които просто не обичам. Гледам да не се лишавам от нищо в този период защото е важно тогава да съм до известна степен малко по-тежка, отколкото в състезателния ми период.

Тогава си трябват и малко лишения, но не резки и не да гладувам. В никакъв случай.

 

Какви са предизвикателствата пред младите спортисти в България?  

Според мен се отказват на доста ранен етап. Може би нямат нужната подкрепа. Няма достатъчно медийна изява. Малко спонсори, а повечето даже и нямат. Донякъде лоши условия - спортните бази са в не добро състояние.

Всеки спортист иска да тренира в хубава зала, басейн,стадион и т.н, но ако ги няма тези условия това се отразява на резултатите.

 

Какво би искала да бъде твоето послание към всеки, който прочете това интервю?

Много бих се радвала,ако мога да бъде пример за някой и да мога да го вдъхновя по някакъв начин. Има един цитат,който ме мотивира-

“Всяка сутрин имаш две възможности: да продължиш да спиш и да сънуваш мечтите си или да се събудиш и да ги превърнеш в реалност!”

 

Обичаш ли да готвиш?

Обичам, когато имам свободно време.

Предимно ми харесва да готвя здравословни десерти😁- кекс, мъфини, палачинки,

протеинови барчета и други.

 

А как разбра за Salad Box?

С Милена Миткова се разхождахме в района и беше към обяд, след тренировка и съответно и двете огладняхме. Влезнахме в Bulgaria Mall и директно с асанаьора на етажа, където има храна 😁 Почнахме да разглеждаме, спирахме да огледаме тук там, но нищо не ни грабна окото. И в следващия момент тя ми каза “ела, да видим там” посочвайки Salad Box и с бърза крачка отидохме и седяхме буквално с отворени усти и се чудихме кое от всички неща да си поръчаме 😄.

 

 

 

Кое ти е любимото нещо от нашето меню? Това е доста труден избор...

“Най-търсената”, но си добавих ананас и авокадо защото съм любител 👌🏾

Голям фен съм и на пилешката крем супа с кротони и сиренце. Смути “зелена енергия” също влиза в списъка с любимите по препоръка от много готин човек. 🤗

Тепърва ще опитам и още много неща и имам усещането, че всички ще попаднат в списъка ми с най-харесвани!

 

За какво си мечтаеш сега?

Целта ми винаги е била една. Олимпийски игри. Токио 2020

}