Фитохимикалите са скритото оръжие на растенията

 Publish date: 22 May 2019

title

Непрекъснато си говорим за въглехидрати, мазнини, белтъчини и калории, но много често пропускаме да отбележим съществуването на една друга богата група нутриенти – фитохимикалите.

Те присъстват във всички растения и наброяват над 4000 вида, като много от тях притежават защитни свойства срещу редица заболявания.

Интересното е, че тялото може да поддържа жизнени функции и без фитохимикалите, но през последните години започва все повече да се обръща внимание на факта, че те имат силно положително и превантивно действие срещу болестни състояния.

Растенията произвеждат фитохимикали с цел самопредпазване от негативни външни влияния, а също и размножаването им. В човешкия организъм, тези нутриенти могат да имат някоя от следните функции:

  • Да действат като антиоксиданти и да предпазват клетките от разрушителното въздействие на оксидативния стрес на свободните радикали;
  • Да предизвикват ензимна стимулация – процес, който понижава риска от определени видове рак;
  • Да предлагат ДНК защита, предпазвайки размножаването на патогенни тъкани;
  • Да имат антибактериален ефект – чрез противомикробно и противовирусно действие, те предотвратяват редица инфекции по различни тъкани на тялото.

Изводът: Яжте плодове и зеленчуци ежедневно. И по възможност колкото повече, толкова повече!

}